Μπορεί το μωράκι μου να φάει μόνο του; Μπορεί! Με τη μέθοδο baby-led weaning τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους από τους έξι μήνες. Η αυτολεξεί μετάφραση του baby-led weaning είναι απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό! Αυτό σημαίνει πως το μωρό τρέφεται μόνο του, εφόσον είναι ικανό να κάθεται στο καρεκλάκι φαγητού, χωρίς στήριξη.
Και θα πιάσει το μωρό κουτάλι; Εννοείται πως όχι! Στο baby-led weaning δεν ταΐζουμε τα μωρά αλεσμένα, αλλά τους δίνουμε την τροφή κατάλληλα κομμένη, σε μικρά κομμάτια, ώστε να μπορέσουν να την πιάσουν με τα χεράκια τους. Επίσης προετοιμάζουμε το φαγητό κατάλληλα, ώστε να τους είναι πιο εύκολο να το μασήσουν. Για παράδειγμα, ένα καρότο θα πρέπει να το βράσουμε πρώτα για να μπορέσει το μωρό να το καταναλώσει.
Αρχικά, η εκμάθηση της αυτορρύθμισης είναι ένας αρκετά σημαντικός λόγος. Το παιδί αποφασίζει μόνο του πόσο θα φάει, και θα σταματήσει όταν χορτάσει. Επίσης, αποφασίζει μόνο του τι θα φάει. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η αίσθηση ανεξαρτησίας, αλλά κι εμείς καταλαβαίνουμε τι του αρέσει και τι όχι.
Ακόμη, το παιδί δέχεται περισσότερα ερεθίσματα και αναπτύσσει πιο γρήγορα τη λεπτή κινητικότητα. Πιάνοντας την τροφή κατανοεί τις διαφορές ανάμεσα στα χρώματα, τις υφές, τα σχήματα, τις μυρωδιές, αλλά και τις γεύσεις.
Ένας ακόμη λόγος είναι η κοινωνικοποίηση και η σημασία του οικογενειακού τραπεζιού. Βάζοντας το παιδί να τρώει μαζί σας βλέπει το φαγητό ως μία κοινωνική και ευχάριστη διαδικασία.
Ωστόσο, δεν είναι μια μέθοδος τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Τις δεξιότητες αυτές ένα παιδί μπορεί να τις μάθει μεγαλώνοντας, ή από άλλες δραστηριότητες.
Είναι απολύτως κατανοητό, γι’αυτό κι επισημαίνουμε πως είναι μια διαδικασία που δεν είναι σημαντική. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν πνιγμονή με αυτή τη μέθοδο, όσες και με τα αλεσμένα. Εννοείται πως πάντα βρισκόμαστε δίπλα στο παιδί κατά τη διάρκεια του φαγητού, και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Δίνουμε στα παιδιά ευκολομάσητες τροφές. Λαχανικά καλά βρασμένα, κρέας σε ίνες ή σε μορφή κιμά, ή τροφές που έχουμε λιώσει λίγο με το πιρούνι ώστε να μπορούν να τις καταναλώσουν. Γενικά, δίνουμε τις τροφές σε μορφή όπου θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι να καταναλώσουμε πιέζοντας τη γλώσσα μας στον ουρανίσκο, χωρίς να μασήσουμε.
Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πρέπει να σεβόμαστε τις δικές του ανάγκες και τα θέλω. Αν ένα μωράκι δε μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη μέθοδο και αρνείται να φάει είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό.
Είναι μία μέθοδος αρκετά χρονοβόρα κατά την οποία θα πρέπει να έχετε πολλή υπομονή και ψυχραιμία. Αν δείτε πως το μωράκι σας ταλαιπωρείται δε χρειάζεται να την υιοθετήσετε. Αλλά αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο, ώστε να σας καθοδηγήσει για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου, αλλά και τις τροφές που απαγορεύεται να δώσετε στο παιδί σας.