Η περιέργεια προσδίδει στα παιδιά τη μοναδική ικανότητα να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Καθώς αναπτύσσονται, ένα από τα πιο συνηθισμένα και επαναλαμβανόμενα ερωτήματα που ακούγονται από τα παιδιά είναι το ατελείωτο “Γιατί;”. Μα γιατί τα παιδιά ρωτάνε συνέχεια “γιατί”; Κι εγώ πώς απαντώ σε ερωτήσεις που δε γνωρίζω;
Όταν ένα παιδί ρωτά “γιατί” δεν αναζητά απλώς μια απάντηση. Θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας βάσης γνώσης και την εκκίνηση ενός ταξιδιού προς την ανακάλυψη. Η ατελείωτη περιέργεια των παιδιών είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί την πνευματική τους ανάπτυξη. Κάθε ερώτηση ανοίγει πόρτες προς νέες ιδέες, προκαλεί σκέψη, και διαμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν τα κομμάτια του παζλ της γνώσης.
Ορισμένες φορές το “γιατί” που λέει το παιδί δε σημαίνει πραγματικά γιατί. Αλλά είναι ένας τρόπος προκειμένου να ασχοληθείτε μαζί του και να συνεχιστεί ο διάλογος. Για παράδειγμα, ερωτήσεις όπως
-“Γιατί με λένε Μαρία;”,
-“Επειδή μας άρεσε πολύ αυτό το όνομα”,
-“Γιατί;” ,
ίσως είναι ένας τρόπος για το παιδί να μάθει περισσότερα για τη γέννησή του. Μπορεί με το “Γιατί;” να εννοεί “Πες μου περισσότερα!”.
Αρχικά, είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε με υπομονή και κατανόηση. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη των παιδιών για εξήγηση και δίνουμε απαντήσεις που ενισχύουν τη σκέψη και την ανακάλυψη. Επίσης, αυτή είναι η ευκαιρία μας για να τα ενθαρρύνουμε να αναζητούν απαντήσεις, να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να διατηρούν το πάθος τους για μάθηση.
Αναρωτιέστε πώς να απαντήσετε όταν δε γνωρίζετε την απάντηση; Η διαδικασία του να ανταποκρίνεστε σε ερωτήσεις που δεν ξέρετε αποτελεί μία υπέροχη ευκαιρία για έρευνα και μάθηση. Αντί να δώσετε μία απλή απάντηση, ενθαρρύνετε το παιδί να ανακαλύψετε μαζί την απάντηση. Έτσι, ενισχύετε το δέσιμο με τα παιδιά σας, αλλά και διδάσκετε τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής μάθησης.
Απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν: