Αυτό το άρθρο σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι εξερεύνησης της ΔΕΠ-Υ(Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), μιας διαταραχής που αγγίζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Από τα χαρακτηριστικά της μέχρι τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη θεραπεία, ετοιμαστείτε να εξερευνήσουμε τον κόσμο της ΔΕΠ-Υ και να ανακαλύψουμε πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία αποτελεί μία από τις πιο κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής του παιδιού, εμποδίζοντάς το να ρυθμίζει την κινητικότητά του (Υπερκινητικότητα), να ελέγχει τη συμπεριφορά του (Παρορμητικότητα) και να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες χωρίς να διασπάται από άσχετα ερεθίσματα (Διάσπαση Προσοχής).
Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ καλούνται να κριθούν από ειδικούς, συνήθως, μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Η αναγνώριση αυτής της δυσκολίας, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται ιδιαίτερα εμφανής κατά την ένταξη του παιδιού στο σχολείο. Οι αυξημένες απαιτήσεις για συγκέντρωση, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει το παιδί και την ανάγκη για εξειδικευμένη προσοχή και υποστήριξη.
Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί μία από τις πιο κοινές δυσκολίες στον τομέα της μάθησης και της συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται σε περίπου 5-7% των παιδιών παγκοσμίως, και σε πολλές περιπτώσεις, τα ελλείμματα που παρουσιάζονται συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή τους καθ’όλη τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσής τους.
Οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τη ΔΕΠ-Υ σε ενήλικες αναφέρουν ότι περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού παρουσιάζει αυτή τη διαταραχή. Πολλοί από αυτούς τους ενήλικες έχουν βιώσει τη ΔΕΠ-Υ από παιδική ηλικία, χωρίς ωστόσο να έχει αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί.
Στα παιδιά σχολικής ηλικίας διακρίνονται τρεις τύποι ΔΕΠ-Υ:
Ο τύπος αυτός είναι συχνός σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Ο τύπος αυτός είναι πιο συχνός σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που παρουσιάζουν έντονη υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά.
Σε αυτόν παρουσιάζεται συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα.
Γενικά, η ποικιλία των συμπτωμάτων στη ΔΕΠ-Υ καθιστά κάθε παιδί μοναδικό. Συχνά, διαφορετικές εντάσεις συμπτωμάτων εμφανίζονται στο ίδιο παιδί εντός της ίδιας ημέρας, ακόμη και από ώρα σε ώρα.
Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν ΔΕΠ-Υ βιώνουν την υπερκινητικότητα ως ένα εσωτερικό συναίσθημα ανησυχίας και δυσκολίας στο να ηρεμήσουν, εκδηλώνοντας επίσης υπερβολική φλυαρία. Η απροσεξία και η παρορμητικότητα συνοδεύουν πολύ συχνά τη ζωή τους.
Οι επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την εργασία και τις σχέσεις τους είναι σημαντικές. Εγκατάλειψη των σπουδών, απολύσεις και δυσκολίες στις σχέσεις αποτελούν συχνά την πραγματικότητά τους. Επιπλέον αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα, όπως είναι το άγχος, ενώ εκδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έχουν πτωχές οργανωτικές δεξιότητες και δυσκολεύονται στη διαχείριση τόσο των οικονομικών όσο και του χρόνου.
Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην επίτευξη βελτίωσης της ποιότητας ζωής του παιδιού. Το σχέδιο θεραπείας συνήθως είναι εξατομικευμένο και περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων και, όταν απαιτείται, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο στόχος είναι να παρέχεται ολοκληρωμένη υποστήριξη προς το παιδί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά του καθενός.
Αγάπη και κατανόηση είναι το κλειδί για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.