SCROLL DOWN
Πώς να μάθουμε ένα παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του!

Μερικές φορές, το να μάθουμε ένα παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του μπορεί να φαίνεται σαν ένα αδιέξοδο. Αλλά τι θα λέγατε αν αυτή η διαδικασία μπορούσε να είναι διασκεδαστική και διδακτική ταυτόχρονα;

Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε μια καθημερινή εργασία σε παιχνίδι. Έτσι δημιουργούμε το ενδιαφέρον των παιδιών στην οργάνωση των παιχνιδιών τους, και μετέπειτα στις δουλειές του σπιτιού. Τελικά, τα παιδιά μαθαίνουν πολύτιμες δεξιότητες και αναλαμβάνουν ευθύνες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Γιατί το παιδί μου δε μαζεύει τα παιχνίδια του;

Η αντίσταση που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν πρέπει να μαζέψουν τα παιχνίδια τους είναι μια κοινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι γονείς. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά ποικίλλουν. Κάποια παιδιά θεωρούν το μάζεμα παιχνιδιών βαρετό ή απλά δεν κατανοούν τη σημασία της τάξης. Ακόμα, υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον τομέα της οργάνωσης.

Πως θα μάθουμε το παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του;

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους από μικρή ηλικία, ώστε να αναπτύξουν αυτή τη συνήθεια. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε!

Παράδειγμα προς μίμηση

Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να αφιερώνουμε χρόνο για να τοποθετούμε τα προσωπικά μας αντικείμενα στη σωστή τους θέση, αποκτούν ένα θετικό παράδειγμα. Εκτός από την εκπαίδευση στο πώς να οργανώνουν τον προσωπικό τους χώρο, τα παιδιά αντλούν έμπνευση για τη δημιουργία θετικών συνηθειών.

Συνεργασία

Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες και ενεργά εμπλεκόμενοι αυτής της διαδικασίας, τουλάχιστον στην αρχή. Βρισκόμαστε δίπλα τους και δείχνουμε ενδιαφέρον. Έτσι ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους.

Ξεκαθάρισμα παιχνιδιών

Το ξεκαθάρισμα στα παιχνίδια των παιδιών είναι χρήσιμο για να διατηρηθεί η τάξη και να αποφευχθεί το χάος. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο ανά διαστήματα και κρατάμε όσα παιχνίδια χρησιμοποιεί το παιδί. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δωρίσουμε.

Οργάνωση

Όταν το παιδί ξέρει πού ανήκει κάθε παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να τακτοποιεί τα πράγματά του μόνο του. Ένας τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε αποθηκευτικές λύσεις, όπως ράφια, κουτιά ή ακόμη και ετικέτες για να δείξετε πού πρέπει να πάει κάθε είδος παιχνιδιού. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ένα ράφι για τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, ένα για τα παζλ, και ένα για τα κατασκευαστικά παιχνίδια κ.λπ.

Ρουτίνα

Ορίζουμε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για το μάζεμα των παιχνιδιών. Πριν το βραδινό ύπνο, μόλις τελειώσει το παιχνίδι, ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας διευκολύνει εσάς και το παιδί. Αυτή η στιγμή, όμως, πρέπει να είναι σταθερή κάθε μέρα.

Η δημιουργία μιας ρουτίνας για το παιδί μας αποτελεί έναν πολύτιμο πυλώνα στην καθημερινότητά του. Το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στις δραστηριότητές του και να προετοιμάζεται για τον επόμενο σταθμό της ημέρας. Αυτή η προσέγγιση δίνει στο παιδί μια αίσθηση αυτονομίας, καθώς μαθαίνει να διαχειρίζεται τον χρόνο του.

Διασκέδαση

Μουσική, χορός και ό,τι άλλο ξετρελαίνει το παιδάκι σας αποτελεί μια υπέροχη στρατηγική για να καθιερώσετε μια διασκεδαστική και θετική συνήθεια. Κατά τη διάρκεια αυτού του μουσικού χορού, το παιδί ανακαλύπτει την ευχαρίστηση της εκπλήρωσης καθηκόντων με χαρά και παιχνίδι.

Εν τέλει, το μάζεμα των παιχνιδιών γίνεται κάτι περισσότερο από μια απλή εργασία – γίνεται μια ευκαιρία για διασκέδαση, εκφραστικότητα και ανάπτυξη θετικών συνηθειών για το μέλλον.

Πίνακας Επιβράβευσης

Ένα ευχάριστο εργαλείο που ενθαρρύνει τα παιδιά όχι μόνο να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, αλλά και να ανταμείβουν τον εαυτό τους για την καθημερινή τους προσπάθεια.

Διαμορφώνοντας έναν χρωματιστό και ελκυστικό πίνακα, δημιουργούμε ένα ανανεωτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τα παιδιά. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται με επιτυχία η αποστολή του μαζέματος, το παιδί λαμβάνει αντίστοιχα σημεία επιβράβευσης. Αφού συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό σημείων, μπορεί να ανταμειφθεί με κάτι που του αρέσει, όπως ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι ή μια ειδική δραστηριότητα. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα θετικών κινήτρων που ενθαρρύνει την επιθυμία για θετική συμπεριφορά.

 

 

Και κάτι ακόμα…

Πολλά παιδια αντιλαμβάνονται καλύτερα το “γιατί” όταν τους εξηγεί κάποιος τη λογική πίσω από την ενέργεια. Επομένως μπορεί να βοηθήσει αν του εξηγήσετε τη σημασία του να κρατάει τον χώρο του τακτοποιημένο.

Εάν όλα αυτά δε φέρνουν αποτελέσματα, ανακαλύψτε μαζί με το παιδί σας δημιουργικούς τρόπους για να κάνετε αυτή τη συνήθεια πιο διασκεδαστική.

Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή. Ακόμα κι όταν ακολουθούμε όλες τις σωστές πρακτικές, η κάθε εμπειρία είναι μοναδική και διαφορετική για κάθε παιδί.

 

 

Πηγή Εικόνας