SCROLL DOWN
Παιδικοί φόβοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι παιδικοί φόβοι είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης. Από τις ανησυχίες για τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι μέχρι τον φόβο του σκοταδιού, τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορους φόβους καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, αυτοί οι φόβοι μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα και την ευημερία του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό για τους γονείς να παρέμβουν και να βοηθήσουν το παιδί να τους αντιμετωπίσει.

Συνήθεις παιδικοί φόβοι

  • Φόβος του σκοταδιού: Πολύ συχνός σε μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.
  • Φόβος των τεράτων: Ο φόβος για φανταστικά πλάσματα, κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στη ντουλάπα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Φόβος των δυνατών θορύβων: Θόρυβοι από καταιγίδες ή πυροτεχνήματα μπορεί να προκαλέσουν φόβο.
  • Φόβος των ζώων: Πολλά παιδιά φοβούνται συγκεκριμένα ζώα, όπως σκύλους ή έντομα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του

Ακούστε με προσοχή, σεβασμό και κατανόηση αυτά που σας λέει το παιδί για τους φόβους του. Βοηθήστε το να κατανοήσει ότι ο φόβος του είναι φυσιολογικός και ότι αυτό που φοβάται δεν είναι επικίνδυνο. Μην υποτιμάτε ή αψηφάτε το άγχος του, καθώς αυτό θα επιδεινώσει το φόβο του.

Μην πανικοβάλεστε ή μεγαλοποιείτε τους φόβους του παιδιού. Διαβεβαιώστε το ότι όλοι οι άνθρωποι είχαν φόβους όταν ήταν παιδιά και τους ξεπέρασαν.

Ελέγξτε τους δικούς σας φόβους, καθώς τα παιδιά συχνά μιμούνται τους γονείς. Αν φοβάται τα ζώα, δείξτε του ότι τα ζώα δεν είναι επικίνδυνα, παίζοντας και φροντίζοντάς τα μαζί. Αν φοβάται το σκοτάδι, να έχει ένα φωτάκι νυκτός.

Χρησιμοποιείστε παιδικά βιβλία που δείχνουν πώς τα παιδιά ξεπερνούν τους φόβους τους. Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι αυτόνομο, προωθήστε την αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας την υπερπροστατευτική συμπεριφορά.

Με τη σωστή υποστήριξη τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Ορισμένοι παιδικοί φόβοι μπορεί να εξελιχθούν σε φοβίες, οι οποίες προκαλούν έντονο άγχος άκομα και στην ιδέα του αντικειμένου ή της κατάστασης που φοβάται το παιδί.

Θα πρέπει να ανησυχήσετε, και να ζητήσετε τη βοήθεια παιδοψυχολόγου αν οι αντιδράσεις του παιδιού δείχνουν σημάδια φοβίας, δηλαδή αν:

  • Είναι υπερβολικά έντονες κι επίμονες
  • Διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Είναι δυσανάλογες σε σχέση με τα αίτια που τις προκάλεσε
  • Συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα
  • Επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού και την ικανότητά του να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των φοβιών είναι κρίσιμη. Σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς φόβους της προσχολικής ηλικίας, οι φοβίες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή, αλλά και στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το μαθησιακό στυλ του παιδιού μου;

Προωθώντας την κριτική σκέψη στα παιδιά

Πηγή Εικόνας