SCROLL DOWN
Γιατί το παιδί σου ζηλεύει το αδερφάκι του – και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Η άφιξη ενός νέου μωρού στην οικογένεια είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να φέρει ανάμεικτα συναισθήματα. Συχνά, τα πρωτότοκα παιδιά νιώθουν ζήλια, ανασφάλεια ή φόβο ότι χάνουν τη μοναδική θέση τους στην καρδιά των γονιών τους.

Γιατί το παιδί ζηλεύει το αδερφάκι του;

  1. Αίσθηση απώλειας της προσοχής
    Το μεγαλύτερο παιδί ήταν μέχρι πρότινος το κέντρο της προσοχής. Η έλευση ενός νέου μωρού μπορεί να το κάνει να νιώσει παραμελημένο.

  2. Ανατροπή της ρουτίνας
    Η καθημερινότητα αλλάζει με έναν νέο αδερφό ή αδερφή. Καθώς οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μωρό, το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να νιώσει ότι οι ανάγκες του περνούν σε δεύτερη μοίρα.

  3. Αίσθηση ανταγωνισμού
    Τα παιδιά συχνά συγκρίνονται μεταξύ τους, είτε από τους γονείς είτε από το περιβάλλον τους. Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να φοβάται ότι δεν είναι πλέον «αρκετό» ή ότι πρέπει να ανταγωνιστεί το μωρό για αγάπη και προσοχή.

  4. Ανάγκη για επιβεβαίωση
    Το παιδί θέλει να νιώθει ξεχωριστό και αγαπητό. Αν δεν το αισθάνεται αρκετά, μπορεί να εκδηλώσει ζήλια με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανίσει παλινδρόμηση (π.χ., να ζητάει πάλι πιπίλα ή να βρέχει το κρεβάτι του), έντονες αντιδράσεις ή ακόμα και επιθετικότητα προς το μωρό.

Τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις;

  1. Ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας
    Διαβεβαίωσε το παιδί ότι η αγάπη σου δεν μειώνεται με τον ερχομό του αδερφού ή της αδερφής του. Πες του πόσο ξεχωριστή είναι η σχέση σας και αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

  2. Δώσε του ρόλο στη φροντίδα του μωρού
    Ζήτησε τη βοήθειά του σε μικρά πράγματα, όπως να σου φέρει μια πάνα ή να νανουρίσει το μωρό. Έτσι, θα νιώσει σημαντικό και όχι παραμελημένο.

  3. Αποδέξου τα συναισθήματά του
    Είναι φυσιολογικό να νιώθει ζήλια. Άφησέ το να εκφραστεί χωρίς να το μαλώσεις. Αντί να του λες «μην ζηλεύεις», ρώτα το πώς νιώθει και δείξε κατανόηση.

  4. Διατήρησε τις παλιές συνήθειες
    Φρόντισε να συνεχίζετε μαζί κάποιες από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Για παράδειγμα, διατήρησε τη συνήθεια του βραδινού παραμυθιού ή του παιχνιδιού. Η σταθερότητα θα του προσφέρει ασφάλεια.

  5. Απόφυγε τις συγκρίσεις
    Μην συγκρίνεις τα δύο παιδιά μεταξύ τους. Αντί να πεις «το μωρό είναι τόσο ήσυχο, γιατί εσύ δεν είσαι έτσι;», προτίμησε να ενισχύσεις τη μοναδικότητα του καθενός.

  6. Δώσε του χρόνο
    Τέλος, η προσαρμογή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα χρειάζεται χρόνο. Με αγάπη, υπομονή και σωστή καθοδήγηση, το μεγαλύτερο παιδί θα μάθει να αποδέχεται και να αγαπά το αδερφάκι του.

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια μεγάλη αλλαγή. Ωστόσο, μέσα από τη σωστή προσέγγιση, το παιδί θα μπορέσει να προσαρμοστεί, να νιώσει ασφαλές και να αναπτύξει μια όμορφη και υγιή σχέση με το αδερφάκι του. Με υπομονή, αγάπη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του, μπορείς να το βοηθήσεις να δει τον νέο του ρόλο όχι ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία για μια μοναδική και πολύτιμη σχέση ζωής.

Διάβασε επίσης

Πώς να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια

Πως θα δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας

Πηγή Εικόνας