Νοηματική σε μωρά; Κι όμως! Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει αρκετές μανούλες οι οποίες χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τα μωράκια τους. Οπότε έκανα εγώ την έρευνά μου και είμαι εδώ για να ενημερώσω κι εσάς… Τελικά λειτουργεί!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Τα μωράκια καθώς δε μπορούν να μιλήσουν, για να επικοινωνήσουν όσα νιώθουν χρησιμοποιούν το κλάμα. Είτε αυτό είναι πόνος, είτε πείνα, είτε αν νυστάζουν κ.λπ.
Με τη νοηματική, λοιπόν, τα μωράκια μαθαίνουν ορισμένες λεξούλες για να επικοινωνούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.
Κι αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, ή δύσκολο, σκεφτείτε πως τα μωράκια συνδυάζουν τη λέξη “Γεια” με την κίνηση του χεριού τους. Ή όταν τους ζητάμε να στείλουν ένα φιλάκι, και ακουμπούν το χεράκι τους στο στόμα. Συνδέουν, δηλαδή, μία λεξούλα με μία κίνηση. Έτσι γίνεται και με τη νοηματική γλώσσα, μαθαίνοντας περισσότερες λέξεις.
Η χρήση της νοηματικής θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, χρησιμοποιώντας τις πιο σημαντικές λέξεις αρχικά. Καλό είναι, δηλαδή, να ξεκινήσετε με τις πιο απαραίτητες, για εσάς, λεξούλες ώστε το μωράκι σας να μπορέσει να τις συγκρατήσει. Επίσης, είναι σημαντικό η κίνηση του χεριού σας να γίνεται παράλληλα με την εκφώνηση της λέξης, και με αργές κινήσεις.
Συνήθως τα μωράκια ξεκινούν να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα από τους επτά μήνες, ωστόσο η “εκπαίδευση” από τους γονείς μπορεί να ξεκινήσει πιο νωρίς! Κάποια μωράκια μπορεί να μην είναι σε θέση από αυτή την ηλικία να τη χρησιμοποιήσουν, και να ξεκινήσουν πιο μετά. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς χρειάζεται να έχουν αρκετή υπομονή και επιμονή, και να ξεκινήσουν να τη χρησιμοποιούν όσο πιο νωρίς μπορούν.
Αυτό που επιδιώκουμε με αυτή τη μέθοδο είναι το μωράκι μας να μπορεί να μας πει πότε πεινάει, πότε διψάει, νυστάζει κ.λπ. Εστιάζουμε, λοιπόν, στην καλύτερη επικοινωνία του γονέα με το παιδί. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως η χρήση της έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως επίσης τη μείωση των tantrums (εκρήξεις θυμού), αλλά και τη βελτίωση του IQ.
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι μπορεί κάποιο μωράκι να μην κάνει την ίδια κίνηση με αυτή που του δείχνουμε εμείς για κάποια λέξη. Καθώς προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις μας, μπορεί να μην το καταφέρει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει εμείς να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας. Να καταλάβουμε ότι η κίνηση που κάνει είναι για τη συγκεκριμένη λέξη, και να κάνουμε κι εμείς την ίδια κίνηση. Δεν επιδιώκουμε να μάθουμε νοηματική στο μωράκι μας, αλλά να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του. Οπότε μπορείτε να ορίσετε κι εσείς τις δικές σας κινήσεις για κάθε λέξη.
Για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου αυτής, καλό είναι να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα και όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με το μωράκι σας. Είναι σημαντικό, επίσης, να χρησιμοποιούν τις ίδιες κινήσεις που έχετε ορίσει εσείς, ώστε να μη μπερδεύεται το μωράκι σας.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το baby-led weaning?